Συχνές ερωτήσεις

 
1)Γιατί να επιλέξω εργονόμο - εργοθεραπευτή?
Ο εργονόμος:
επιλέγει το καταλληλότερο τεχνολογικό - τεχνικό μέσο που οδηγεί στην αυτονομία και ανεξαρτησία του ατόμου με την αναπηρία
Ο εργοθεραπευτής:
είναι γνώστης της αναπηρίας (τομείς αναπηρίας) και ο πρώτος που εκπαιδεύει το άτομο στις Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής, δλδ αυτός που το οδηγεί πιο κοντά στην αυτονομία του. 
Ο συνδυασμός επομένως των δύο ειδικοτήτων βοηθά τα άτομα αυτά να ανεξαρτητοποιηθούν και να αναλάβουν τους ρόλους της ζωής τους. 
      
2)Σε ποιούς απευθύνεται η ιστοσελίδα ergonomicsfordisabled?
Σε αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν σύγχρονες και δημιουργικές υπηρεσίες εργονομίας και προσβασιμότητας. Πιο συγκεκριμένα σε άτομα με:
> κινητικά προβλήματα
> αισθητηριακές διαταραχές (ακοή-όραση)
> νοητική στέρηση
> τρίτης - τέταρτης ηλικίας
επιπλέον σε:
> βοηθούς - φροντιστές - γονείς παιδιών με αναπηρία
> εταιρείες ειδών αποκατάστασης - κατασκευής προσβάσιμων αμαξιών
> γραφεία - χώρους εργασίας
> ιδιοκτήτες σπιτιών - καταστημάτων
> κατασκευαστικές εταιρείες - αρχιτεκτονικά γραφεία
 
3)Γιατί να αποκτήσω προσβάσιμο σπίτι?
Η ανεξαρτησία στο σπίτι διευκολύνει την ανεξαρτησία και σε επίπεδο εργασίας. Ένα άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση αναπηρίας αντιμετωπίζει εμπόδια στις Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής οι οποίες επιβραδύνουν ή μπλοκάρουν την πραγματοποίηση ενός πλάνου όπως είναι η ανάληψη μιας επαγγελματικής δραστηριότητας εξαιτίας των δύσκολων μετακινήσεων, του μεγάλου χρόνου προετοιμασίας το πρωί, κτλ. Το άτομο λοιπόν αυτό δυσκολευόμενο μέσα στο ίδιο του το περιβάλλον (δύσκολη κυκλοφορία μέσα στο σπίτι, μη χρησιμοποίηση των δωματίων και του εξοπλισμού) δεν αναλαμβάνει ρόλους, περιθωριοποιείται από τον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο και εξαρτάται από τη βοήθεια ενός τρίτου ατόμου.
 
 4) Τι εννοούμε με τον όρο 'εργονομία'?
Η λέξη εργονομία προέρχεται από την ελληνική λέξη 'έργον' που υποδηλώνει την εργασία και 'νόμος' που είναι η νομοθεσία. Πρόκειται για μία επιστημονική αρχή που αναλύει με τη μεγαλύτερη αντικειμενικότητα την ανθρώπινη εργασία προκειμένου να καταλήξει σε λύσεις που να επιτρέπουν την βελτίωση της παραγωγής και ταυτόχρονα να μειώνουν την κούραση και τα ατυχήματα με τη μέγιστη άνεση, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Σήμερα, αυτός ο όρος έχει γενικευθεί και χρησιμοποιείται στην ανάλυση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας και κυρίως προς τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση αναπηρίας στο οικιστικό ή επαγγελατικό τους περιβάλλον. Η παρέμβαση λοιπόν του εργονόμου-εργοθεραπευτή προς αυτά τα άτομα κρίνεται αναγκαία με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινής τους ζωής όσον αφορά τις Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής, τη μετακίνηση, τον ελεύθερο χρόνο, την εργασία, κτλ.
 
5)Τι σημαίνει προσβασιμότητα και ποιες οι εφαρμογές της?
 Είναι όλα τα στοιχεία μετρολογίας που λαμβάνουμε υπόψην μαζί με την εκάστοτε νομοθεσία όταν προσαρμόζουμε  πρωτίστως την κατοικία του ατόμου που βρίσκεται σε κατάσταση αναπηρίας και δευτερευόντως τον χώρο εργασίας του ή την κοινότητα (μέσα μαζικής μεταφοράς, δρόμοι, καταστήματα, κτλ). Ετσι, καθίσταται λειτουργική η χρησιμοποίηση των διαφορετικών δωματίων του σπιτιού (μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα, κτλ), ενώ είναι χαρακτηριστική η ανεξαρτησία του ατόμου στο εργασιακό περιβάλλον και η αυτονομία του όταν μετακινείται εκτός σπιτιού.  Επιπλέον, το άτομο πραγματοποιεί τις μεταφορές και μετακινήσεις μέσα και γύρω από την κατοικία του  μόνο του (μείωση της παρέμβασης από τρίτο άτομο) με κάθε ασφάλεια, άνεση και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.
     

6)Πώς και πότε γίνεται η προσβασιμότητα μιας κατοικίας? 
Στάδια:
  •  απολογισμός των ικανοτήτων και ανικανοτήτων του ατόμου
  • συνεργασία με την οικογένειά του και τη διεπιστημονική ομάδα (τον θεράποντα γιατρό, τον εργοθεραπευτή, την ομάδα αποκατάστασης, τον κοινωνικό λειτουργό, τους φροντιστές, τους βοηθούς νοσοκόμους, ...)
  • συνεργασία με τεχνικούς κτιρίου και
  • πωλητές τεχνικών και τεχνολογικών βοηθημάτων
  • Η διαδικασία αυτή γίνεται όταν το άτομο βρίσκεται σε φάση εξόδου του σαββατοκύριακου ή ολοκληρωτικής εξόδου από μία δομή (π.χ. ένα κέντρο αποκατάστασης) και επιστρέφει στο σπίτι του.
 
7)Τι σημαίνει ο όρος 'νέες τεχνολογίες' ή 'υποστηρικτική τεχνολογία'?
  Αυτή η τεχνική ορολογία είναι επίσης γνωστή και ως 'τεχνολογία προσαρμοσμένη με σκοπό την αντιστάθμιση της αναπηρίας' και πρόκειται για όλα τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούνται από τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση αναπηρίας με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών τους στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας, της μετακίνησης, της επικοινωνίας, των κοινωνικών και οικογενειακών σχέσεων καθώς και του ελεύθερου χρόνου, προσαρμοσμένα πάντοτε στο περιβάλλον των ατόμων αυτών.
 
8)Πώς χωρίζεται η υποστηρικτική τεχνολογία και ποιες ανάγκες ικανοποιεί?
Η προσαρμοσμένη ή υποστηρικτική τεχνολογία χωρίζεται ουσιαστικά σε τρείς τομείς:
Α) Πληροφορική: πρόκειται για τη χρήση προσαρμοσμένου υπολογιστή που επιτρέπει την επικοινωνία, τη διασκέδαση, την εργασία ή την πληροφόρηση.
Β) Δομοτική: πρόκειται για εφαρμοσμένη πληροφορική στη διαχείρηση ενός σπιτιού χρησιμοποιώντας ένα τοπικό δίκτυο. Οι κυρίαρχες εφαρμογές της αφορούν την ασφάλεια και την επιτήρηση, τις επικοινωνίες και τον έλεγχο ή την αυτοματοποίηση του περιβάλλοντος (Ferné, 2008).
Γ) Ρομποτική: πρόκειται για ρομποτ-βραχίονες ενσωματωμένους σε αναπηρικό αμαξίδιο ή σε κινητή βάση που προορίζονται για συγκεκριμένη λειτουργία (garches{at}rpc.aphp.fr).
ανάγκες που ικανοποιούνται:
ασφάλεια
κοινωνικοί ρόλοι
οικογενειακές σχέσεις
Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής
αντιστάθμιση αναπηρίας
φροντίδες